Особености на поставянето на шини

Ще поставят на детето две шини – горна и долна. Два зъба – резци – нямали място да порастат и щели да изкривят цялата челюст. Единственият начин за лечение бил да се поставят шини, които бавно и методично да направят място, за да могат резците да порастат бели и правилни. Проблемът е, че децата са разсеяни и небрежни, трудно могат да проумеят колко е важно за тях да извършват неприятни и трудоемки действия.

Зъболекарката, внимателна и мила жена, ласкаво го увещаваше да разбере колко е важно да носи двете шини непрекъснато. Е, чак непрекъснато няма начин, и двете шини трябва да се вадят, когато то яде, но важното е да помни, че колкото повече ги носи, толкова по-бързо те ще подействат.

– Ако носиш двете шини на училище и спиш с тях, след няколко месеца сигурно ще отпадне необходимостта от тях. Иначе може и няколко години да трябват, за да могат двете шини да си свършат работата.

После зъболекарката разказа, по-скоро на мен, отколкото на детето, че се случва да дойдат при нея пациентите и да се оплачат, че поставените шини не действат. Ама детето носи ли ги, пита тя, а те мънкат нещо – е, когато се сети ги носи. Ами как тогава да подействат?

– Какви шини искаш – продължи тя да приласкава детето, – имаме лилави, жълти, сини шини. Оранжеви шини също имаме. Може да имат и друг цвят звездички върху тях.

Детето си избра оранжеви, без звездички. Тя му взе отпечатъци от двете части на челюстта – горната и долната, след седмица бяха готови, зъболекарката му ги постави и дълго му обяснява как да ги слага и сваля, как да ги плакне и мие. Подари му кутийка, която да виси на врата. Когато яде, да ги сваля и да ги слага в нея.

Детето се амбицира, реши, че ще се справи бързо с проблема и че ще носи оранжевите шини колкото се може повече. Даже го забелязах как в стаята си тренира сваляне и слагане на шини и как си повтаря шепнешком действията, които не трябва да забравя – измиване на зъбите и същевременно измиване на двете шини с паста за зъби.

И наистина се справи чудесно. Колкото и да беше трудно, свикна с тях, в един момент започна почти машинално да ги сваля и слага, да ги плакне и мие, да съобразява кое може да върши с тя и кое не. Във всеки случай още на петия месец двете шини направиха място на опасните резци и те се показаха бели и правилни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *